Kurs dinara prema evru za period 2007-2010.

devizni kurs, dinar prema evru, retrospektiva kursa, za period 2007-2010

Dinar je u 2010. godini najviše oslabio prema evru od svih evropskih valuta. Domaća valuta je izgubila čak 9,6 odsto vrednosti.
 
„Slobodno pogledajte šta se dešava sa kursom evra poslednjih nedelja ili meseci, pa vidite da li je zaista dinar toliko nestabilan. Posebno imajte u vidu šta se desilo sa kursom drugih nacionalnih valuta u okruženju, prema evru”, poručio je guverner Narodne banke Srbije Šoškić.
 
Mađarska forinta oslabila je 2,2 odsto, rumunski lev 0,9 odsto, a makedonski denar 0,7 odsto*. Sam pao, sam se ubio. Niko ga nije terao da drmusa ogradu.
 

 

Koliko danas vredi 1.000 dinara?
Kurs dinara prema evru 2007-2009.
Milioni i milijarde dinara
Za jedan evro

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


O stepenastoj štednji

Davne 1924. godine u Milanu je održan prvi međunarodni kongres štedioničara da bi se pronašao izlaz iz krize izazvane Prvim svetskim ratom. Učesnici su zaključili da su za razvoj čovečanstva potrebni očuvanje postojećih resursa i promene u njihovom korišćenju. U znak sećanja na taj događaj 31. oktobra se obeležava Međunarodni dan štednje, a sledi mu tzv. nedelja štednje.

Tokom nedelje štednje banke se trude da zadrže stare i privuku nove štediše nudeći stimulativne kamate i atraktivne pakete. U šarolikoj ponudi možda će vam relativno visokim kamatnim stopama pažnju privući - stepenasta štednja.

Stepenasta štednja je oblik štednje tokom koje se kamatna stopa periodično (mesečno ili kvartalno) povećava. Što su duže sredstva oročena obračunava se viša kamata. Novac možete podići pre isteka perioda oročenja bez naknade za razoročenje (i biće vam isplaćena kamata pripisana štednom ulogu za prethodni period, kao i kamata za štednju po viđenju od početka tekućeg perioda do datuma razoročenja).

Primer: na 1.000 evra (o dinarskoj štednji nema govora) oročenih po kamatnoj stopi od 6% posle godinu dana imaćete 60 evra više (1.000 x 0,06), a nakon odbitka poreza na prihod od kamate u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana (20%) iz banke ćete izaći sa 1.048 evra. Zamislite sada ponudu banke da štednju završite sa kamatnom stopom od 10 procenata!

U našoj zemlji osam banaka nudi stepenastu štednju i na svojim zvaničnim prezentacijama su objavile visine kamatnih stopa. Deset procenata?! U čemu je trik?

stepenasta štednja oročena devizna štednja

Kamatne stope su prikazane u bruto iznosu na godišnjem nivou. Pet banaka nudi stepenastu štednju na 12 meseci, jedna na 24 (i 36), a dve na šest meseci. Obična oročena štednja sa odgovarajućim kamatnim stopama i periodima oročenja prikazana je sivim poljima, a stepenasta štednja narandžastim.
 
Stepenasta štednja je tokom perioda oročenja uglavnom nepovoljnija do samog kraja perioda oročavanja. Nema trika. Razlika predstavljena sivim površinama je ugrađen rizik ako tokom štednje povučete svoj novac. Toliko o atraktivnim kamatama. Samo u Alpha banci i Société Générale kamate stepenaste štednje nadmašuju običnu štednju. Budite oprezni pre nego što ovih dana potrčite u banku.


 

Ni dinar nije što je nekad bio
Najniža vrednost dinara prema evru
Cena benzina u Srbiji i nafte na svetskom tržištu
Kurs dinara prema evru za period 2007-2010
Milioni i milijarde dinara

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Koliko se evra može kupiti za hiljadu dinara?

U Srbiji će kroz nekoliko dana početi Nedelja štednje (od 31. oktobra do 8. novembra 2010. godine) kada banke građanima nude povoljnije kamatne stope na položeni novac. Za Narodnu banku Srbije ova nedelja biće nedelja dinarske štednje. Guverner Dejan Šoškić je istakao da je cilj centralne banke „dinarizacija”, odnosno afirmisanje dugoročne dinarske štednje.
 
Narodna banka Srbije je prethodnih godina radila na popularizaciji dinara i dala sve od sebe da održi relativno stabilan dinar. Posle dugog niza godina pojavila se dinarska štednja. Setimo se samo izjava prethodnog guvernera Radovana Jelašića: „...pošto je naša valuta dinar, naravno da preporučujem štednju u dinarima. Takav savet dao sam i svojoj deci” (3. oktobar 2008) i „samo da vam kažem, ja sam položio 20.000 dinara na štednju svojoj deci.” (10. oktobar 2008). Jadna deca.
 
Već nam je odavno svima jasno da naša privreda ne može podržati takav kurs dinara prema evru na čiju odbranu je samo u 2010. godini NBS potrošila preko dve milijarde evra. Prošle zime kurs dinara prema evru okrenuo sam naglavačke (ne raste evro, već dinar pada). Sada ću okrenuti kurs dinara prema evru u kurs evra prema dinaru. Dakle, prema deviznom kursu NBS 100 RSD = 93,84€.

devizni kurs 1.000 dinara prema evru

Pre tri godine smo za 1.000 dinara na deviznom tržištu mogli kupiti 12,89 evra. Danas sa istom novčanicom možemo kupiti samo 9,38 evra. Na grafiku vidimo kako se promena deviznog kursa odrazila na vrednost domaće valute - očigledno je da hiljadu dinara iz 2007. godine danas jednostavno vredi manje. U procentima, to je pad od 27,3% u odnosu na evro.
 
Bez brige, na vidiku je samo još jedan neuspešan pokušaj dinarizacije štednje u Srbiji. Samo 1,5 odsto ukupnih para koje se čuvaju u bankama je u dinarima, sve ostalo su devizni ulozi.


 

Cena benzina u Srbiji i nafte na svetskom tržištu
Kurs dinara prema evru za period 2007-2010
Milioni i milijarde dinara
Predlog budžeta za 2010. godinu

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


O Photoblogu (infografik)

O Photoblogu, infografik, infographics

Lučonoša
Bar kod Photobloga
Dve stotine članaka na Photoblogu
Trijumf povodom preko 10.000 poseta

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


M.A.P.S.

M.A.P.S. Mastering Proficiency Skills in English
„Priručnik je osmišljen kao prateći materijal koji se, uz gramatike i odgovarajuće rečnike, može koristiti u pripremi za polaganje testova za proveru znanja i jezičkih veština na nivou B2 engleskog jezika (prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru - Common European Framework of Reference), kao i za pripremu budućih studenata anglistike za prijemne ispite na fakultetima u Srbiji. Ponuđene su tri vrste testova: razumevanje teksta, potom test gramatike i vokabulara i test pismenog izražavanja.”
 
M.A.P.S. Mastering Proficiency Skills in English
 
"We hope that these test will provide useful material for self-study, as well as for the entrance exams or other B2 level tests preparation. Additionally, they provide different assessment methods that can be employed by teachers, striving to meet students' needs."
 
Autori

Institut za fiziku

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Cena benzina u Srbiji i nafte na svetskom tržištu 2007-2010

Cena benzina u Srbiji danas je dostigla (za sada) rekordnu vrednost (119,42 dinara za litar motornog benzina i bezolovnog motornog benzina od 95 oktana). Njeno povećanje obrazloženo je rastom cene nafte na svetskom tržištu izražene u dinarima. Svako povećanje do sada opravdano je rastom cene nafte na svetskom tržištu ili promenom kursa dinara prema dolaru.
 
Na dijagramu sam predstavio kretanje cena benzina u Srbiji (izvor: NIS) i sirove nafte na Njujorškoj trgovačkoj berzi (izvor: NYSE) u periodu od početka 2007. do polovine maja 2010. godine. Cena benzina prikazana je crvenim tačkama, a cena nafte zelenim. Sivim tačkama predstavljen je kurs dinara prema dolaru (izvor: NBS).

cena benzina u srbiji i nafte na svetskom tržištu

Sa leve strane dijagrama cene su izražene u dinarima, sa desne u dolarima. Apsolutne brojčane vrednosti su u istom opsegu, pa je lako zamisliti proporciju između cene sirove nafte u svetu i cene benzina kod nas, a zatim uočiti postepeno povećanje dispariteta.
 
Rast cene benzina u određenoj meri jeste opravdan odnosom dinara prema dolaru - naš dinar slabi u odnosu na dolar i zbog toga cena benzina raste, bez obzira što cena nafte na svetskom tržištu pada. Naša ekonomija ne može da podrži dinar, ali se njegovo slabljenje za sada ne koristi kao argument niti izdaleka pokriva toliki rast cene benzina.
 
Srpski benzin je trenutno najskuplji u regionu zato što državi kroz akcize pripadne više od pola njegove cene. Vlada Srbije za sada nema nameru da smanji akcize, jer tim porezom puni pretanak budžet Srbije. Akciza je dodatan i visok porez na promet koji se obično naplaćuje na robu sa niskom elastičnošću tražnje, kao što su alkohol, duvan, kafa i nafta i derivati (izvor: Wikipedia).
 
I na kraju, u bivšim jugoslovenskim republikama gorivo se slobodno uvozi i zato je jeftinije. U Srbiji je do januara 2011. godine zabranjen uvoz derivata. Uredba o zabrani uvoza naftnih derivata doneta je prilikom prodaje 51% Naftne industrije Srbije ruskom Gaspromnjeftu.

Kurs dinara prema evru za period 2007-2010.
Milioni i milijarde dinara
Predlog budžeta za 2010. godinu

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog