Kurs dinara prema evru za period 2007-2009.

objavljeno 20.01.2010

devizni kurs, dinar prema evru, retrospektiva kursa, za period 2007-2009

Nagli pad dinara u poslednjim nedeljama 2009. godine prouzrokovao je razmenu optužbi između guvernera Narodne banke Srbije sa jedne strane i ministara Vlade Srbije i domaćih privrednika sa druge. Privrednici objašnjavaju da privreda ne može funkcionisati kada kurs oscilira 20 odsto, jer im kursne razlike pojedu profit na kraju godine i povećavaju zaduženost. Iz Narodne banke poručuju da za oscilacije kursa postoje sredstva obezbeđenja, a da je plivajući devizni kurs pomogao našoj zemlji da se bolje suoči sa finansijskom krizom.

Domaći ekonomisti vode brojne polemike o stepenu apresijacije dinara i njegovoj pravoj vrednosti (ocene se kreću do 150 dinara za jedan evro), a pojedini se zalažu i za uvođenje evra.
 
Za razliku od ostalih grafika koji prikazuju kako dinar na grafiku „raste” i kako nam je dobro krenulo, moj grafik je okrenut naglavačke. Lepo se vidi kako dinar krajem godine gubi vrednost i oporavlja se tokom letnjih meseci, kao što smo navikli. Vidi se da je prošle godine bio osetno slabiji nego ranije, otprilike „za oktavu” niži, a tako će se izgleda nastaviti u 2010. godini.


 


Prethodno objavljene fotografije sa sličnom temom

Za jedan evro

Svoj komentar napisali su...

 1. 20.01.2010 | 22:31

  Ne volem ekonomiste, samo crne prognoze daju :)

 2. 20.01.2010 | 23:52

  I bez ekonomista nam je jasno da nismo baš procvetali... :) slušam jedne i druge i priča se potire, ali biće mi žao kada grafik izađe iz okvira :(

 3. 21.01.2010 | 09:14

  Veštačko 'jak' dinar guši izvoz koji nam je itekako potreban za dalji društveno privredni razvoj.Zastupam (razvojno)izvoznički lobi ;)

  Sa druge strane, MNOGO smo se (u proteklih nekoliko godina)ZADUŽILI- ukupni dugovi srpske privrede i stanovništva penju se na preko 24 milijarde evra. Sa rastom vrednosti evra za samo dinar, ukupne dinarske obaveze dužnika povećavaju za 24 milijarde dinara.

  Upali smo u (destruktivno) začarani krug, tamni vilajet tako da će biti interesantno pratiti dalji tok dešavanja. Vlada, Ne radi na finansijskog edukaciji stanovništva ( u prevodu NE ZADUŽUJTE SE AKO NEMATE trenutne PRIHODE iz kojih možete vratiti dugove uz kamatu) već naprotiv obećavaju nemoguće kao da nisu načisto prvo sami sa sobom pa tek onda sa nama.

 4. 21.01.2010 | 23:52

  S jedne strane mi se čini nemoguće da nisu načisto sa sobom - od ljudi koji se izbore za odgovorna mesta u zemlji se očekuje da znaju šta čine.

  S druge strane, tvrditi suprotno bilo bi isto što i reći da im iz ličnih kratkoročnih interesa namere nisu bile dobre, jer sada i mi znamo da je dizanje standarda na osnovu privatizacije, donacija i zaduženja na duže staze neodrživo. Stručnjaci koji znaju čemu to vodi ne bi valjda tako postupili?

  Ruku na srce, desilo se i većim stručnjacima od naših - svedoci smo svetske finansijske krize, čije posledice posredno osećamo.

  Otkad pamtim dinar je nestabilan, možda smo rođeni s tim, pa smo navikli :) Ali, ne mogu da se pomirim sa činjenicom da tokom prethodnih godina nije uspostavljena bilo kakva proizvodnja, o izvozu da ne govorimo. To je neoprostivo.

 5. 28.08.2017 | 12:42

  Hello!

 6. 19.09.2017 | 07:27

  Hello!

 7. 09.04.2020 | 01:42

  The internet has created everything possible and the
  professionals are also available online so that you can focus on the requirements with the business owners.

  Their SSL and 128 bit encryption protection offers the ultimate
  in privacy and security for you and your customers, which makes it a great
  experience for both. Our sub-conscious mind usually pick things up which can be not usually noticed from the conscious mind. http://imailsupport.com/contactyahoosupport/

 8. 09.04.2020 | 12:12

  Also try to find the internet communities that your particular target users visit frequently.
  If you are certainly not using Google Ad - Words in your business online strategy, you are literally losing
  a huge number of potential dollars a month. We've seen i - Phones and i - Pads, all starting from decent
  to good quality devices. http://imailsupport.com/contact-gmail/

 9. 29.04.2020 | 05:43

  While you are shopping for LEGOs for your D&D, one
  happens to come across such sets which aare particularly appealing to
  girls. Producing a weekly blog is a marketing power play and provides value in your audience in a variety of ways.
  Our sub-conscious mind often pick things up tht are not usually
  notiiced from the conscious mind. http://yahoomailsupportphonenumber.com/

Dodaj komentar

Zapamti me