Cena benzina u Srbiji i nafte na svetskom tržištu 2007-2010

objavljeno 15.05.2010

Cena benzina u Srbiji danas je dostigla (za sada) rekordnu vrednost (119,42 dinara za litar motornog benzina i bezolovnog motornog benzina od 95 oktana). Njeno povećanje obrazloženo je rastom cene nafte na svetskom tržištu izražene u dinarima. Svako povećanje do sada opravdano je rastom cene nafte na svetskom tržištu ili promenom kursa dinara prema dolaru.
 
Na dijagramu sam predstavio kretanje cena benzina u Srbiji (izvor: NIS) i sirove nafte na Njujorškoj trgovačkoj berzi (izvor: NYSE) u periodu od početka 2007. do polovine maja 2010. godine. Cena benzina prikazana je crvenim tačkama, a cena nafte zelenim. Sivim tačkama predstavljen je kurs dinara prema dolaru (izvor: NBS).

cena benzina u srbiji i nafte na svetskom tržištu

Sa leve strane dijagrama cene su izražene u dinarima, sa desne u dolarima. Apsolutne brojčane vrednosti su u istom opsegu, pa je lako zamisliti proporciju između cene sirove nafte u svetu i cene benzina kod nas, a zatim uočiti postepeno povećanje dispariteta.
 
Rast cene benzina u određenoj meri jeste opravdan odnosom dinara prema dolaru - naš dinar slabi u odnosu na dolar i zbog toga cena benzina raste, bez obzira što cena nafte na svetskom tržištu pada. Naša ekonomija ne može da podrži dinar, ali se njegovo slabljenje za sada ne koristi kao argument niti izdaleka pokriva toliki rast cene benzina.
 
Srpski benzin je trenutno najskuplji u regionu zato što državi kroz akcize pripadne više od pola njegove cene. Vlada Srbije za sada nema nameru da smanji akcize, jer tim porezom puni pretanak budžet Srbije. Akciza je dodatan i visok porez na promet koji se obično naplaćuje na robu sa niskom elastičnošću tražnje, kao što su alkohol, duvan, kafa i nafta i derivati (izvor: Wikipedia).
 
I na kraju, u bivšim jugoslovenskim republikama gorivo se slobodno uvozi i zato je jeftinije. U Srbiji je do januara 2011. godine zabranjen uvoz derivata. Uredba o zabrani uvoza naftnih derivata doneta je prilikom prodaje 51% Naftne industrije Srbije ruskom Gaspromnjeftu.Svoj komentar napisali su...

 1. 15.05.2010 | 11:07

  Pa da smanje cenu nafte i alkohola mi bi više pili i pijani se vozili,čuva nas naša Vlada.Pozdrav!!!

 2. 16.05.2010 | 17:18

  Kao što sam u naslovu napisao pa da se ne ponavljam ;)

  Da, Gorane , nažalost to je to. Preko poreza na potrošnju (PDV, akcize i carine) država najviše i što je za nju najbitnije NAJSIGURNIJE ubira prihode.

  Euro dizel (koji ja koristim) u februaru prošle godine bio je 58 din!!! (eur-93, usd-72)

  Međutim, prodaja na pumpama je opala za neverovatnih 35%. Tako da im je i planirani prihod sigurnio manji. Ko hoće veće izgubi iz vreće ;)

  Samo što su ovi izgubili i iz vreće i iz pameti, tako da ćemo nažalost sve to mi platiti. Ili možda nećemo, Ja uveliko vozim biciklo.

  we will see what will be

  Pozdrav

 3. 17.05.2010 | 18:58

  Moj brat kaže da ima još prostora za poskupljenje, pronašao je da je litar bezolovnog benzina u Francuskoj 139c...

  Ako je Srbija lider u regionu, zašto ne bi zasenili i neke tamo Francuze?

 4. 02.09.2017 | 22:44

  Hello!

 5. 02.09.2017 | 22:44

  Hello!

 6. 02.09.2017 | 22:45

  Hello!

Dodaj komentar

Zapamti me