Letnje računanje vremena (2013)

Letnje računanje vremena, poslednja nedelja u martu

Letnje računanje vremena (Daylight saving time, DST) u našoj zemlji počinje poslednje nedelje u martu (u noći između subote i nedelje) tako što se službeno vreme pomeri napred za jedan sat. 
 
U nedelju, 31. marta 2013. godine, satove treba u 2:00 pomeriti na 3:00, jer počinje letnje računanje vremena. Na taj ćemo način bolje iskoristiti dan, jer ćemo poslepodne imati više dnevnog svetla.
 
Više o letnjem računanju vremena u članku Letnje računanje vremena.
 

Zimsko računanje vremena

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Dotakli smo dno, al' sad kopamo dalje

Međunarodna auto-oznaka Srbija, SRB

...da skromno priložim nalepnicu sa međunarodnom auto-oznakom naše zemlje; inspirisano tekstom Dodir brenda, kao prst u oko… tj. uvo.

Međunarodna auto-oznaka Srbija, SRB, nalepnica, gde prestaje logika počije Srbija

Međunarodna auto-oznaka Srbija, SRB, nalepnica, Srbija zemlja koju je pravio neprijatelj

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Institut za fiziku - reklamni materijal

Institut za fiziku, Prirodno matematički fakultet, prospekt A4

Institut za fiziku, Prirodno matematički fakultet, prospekt A4
 
Fizika (grč. phusis, fysis: priroda) je nauka koja proučava prirodu u najsveobuhvatnijem smislu; ponašanje i interakcije materije u prostoru i vremenu, tzv. fizikalne pojave. (Wikipedija) Fizika je u stanju da objasni postanje zvezda i plavetnilo neba. Iako sve to zvuči veoma zanimljivo, Fakultet za fiziku tradicionalno nije obrazovna ustanova za koju postoji masovno interesovanje među srednjoškolcima.
 
Zakoni tržišta, međutim, važe i na polju visokog obrazovanja - da bi prodali svoju robu, uslugu ili znanje potrebno je da tržištu najpre objavite da uopšte postojite, a zatim objasnite šta zapravo nudite. U konkretnom slučaju, Institut za fiziku u Kragujevcu ove je godine ponovo pripremio štampani reklamni materijal, a onda su mladi istraživači-saradnici sve to podelili srednjim školama u prečniku od 100 kilometara i šire.
 
A povraćaj uloženih sredstava (ROI, Return-on-Investment)? Pre dve godine na taj način u julskom upisnom roku odziv je udvostručen.

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Epidemija novog gripa jenjava

razmere epidemije novog gripa i smrtnost u Srbiji, gripometar, infographics

[EN]

Pre tri meseca sam objavio članak Razmere epidemije novog gripa u Srbiji. Pre samo tri meseca to je bila vruća tema. O novom gripu se danas skoro uopšte ne govori i piše. Velika medijska buka oko vakcine protiv novog gripa je prestala. Ministarstvu zdravlja i vodećim epidemiolozima je zamereno najpre što vakcina nema dovoljno, a zatim i što vakcina ima previše.
 
U međuvremenu je parlamentarna skupština Saveta Evrope optužila Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da je proglasila pandemiju novog gripa pod pritiskom farmaceutskih kompanija. Farmaceutske kompanije su krajem godine objavile rekordne profite i pripretile državama koje nisu preuzele naručene količine da će im se u slučaju narednih epidemija osvetiti i prednost dati državama koje su sve uredno platile.
 
Suprotstavljene poruke nadležnih institucija u Srbiji su u startu zbunile narod. Način na koji su vakcine uvezene i najavljena cena (najskuplja u okruženju) izazvale su čak i revolt. U lancu su (prema onome što se moglo pročitati u novinama) postojala dva ili tri posrednika, ali je vakcina na kraju bila besplatna za sve koji su želeli da se vakcinišu. Vakcinisano je preko 160.000 ljudi, mnogo manje nego što je predviđeno prvobitnim kriznim planom. Mislim da nadležni moraju malo da porade na tome i pitaju se kako je došlo do toga da građani od vlasti ne žele - ni lek.
 
I još nešto... tri meseca su jedna četvrtina godine i na novom dijagramu se vidi koliko života su u Srbiji odnele bolesti i stanja o kojima se ni približno toliko ne govori. Ne sumnjam da bi vlast uvezla više nego dovoljno vakcina samo kada bi postojale, ali mislim da i pre toga neko treba povremeno da izađe i objasni nam od čega i zašto bolujemo. Zbog čega se smatra da će broj obolelih od dijabetesa biti utrostručen u narednoj deceniji, deceniji evropskih integracija, izlaska iz recesije i preuzimanja liderske uloge u regionu? Čega to sve ima u hrani, vodi i našem društvu, a ne bi smelo?

Skraćeni link: http://bit.ly/douMqB
 
Srbija je danas četvrta u svetu po starosti stanovnika. Prema podacima iz 2002. godine u Srbiji je živelo oko sedam i po miliona stanovnika i retko će ko reći da nas sada ima manje nego pre desetak godina - većina će reći da Srbija danas verovatno ima osam miliona stanovnika... ali nije tako: negativan prirodni priraštaj, negativna stopa rasta stanovništva, negativan natalitet, nazovite kako želite, broj stanovnika u Srbiji opada.
 

Razmere epidemije novog gripa u Srbiji

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Kurs dinara prema evru za period 2007-2009.

devizni kurs, dinar prema evru, retrospektiva kursa, za period 2007-2009

Nagli pad dinara u poslednjim nedeljama 2009. godine prouzrokovao je razmenu optužbi između guvernera Narodne banke Srbije sa jedne strane i ministara Vlade Srbije i domaćih privrednika sa druge. Privrednici objašnjavaju da privreda ne može funkcionisati kada kurs oscilira 20 odsto, jer im kursne razlike pojedu profit na kraju godine i povećavaju zaduženost. Iz Narodne banke poručuju da za oscilacije kursa postoje sredstva obezbeđenja, a da je plivajući devizni kurs pomogao našoj zemlji da se bolje suoči sa finansijskom krizom.

Domaći ekonomisti vode brojne polemike o stepenu apresijacije dinara i njegovoj pravoj vrednosti (ocene se kreću do 150 dinara za jedan evro), a pojedini se zalažu i za uvođenje evra.
 
Za razliku od ostalih grafika koji prikazuju kako dinar na grafiku „raste” i kako nam je dobro krenulo, moj grafik je okrenut naglavačke. Lepo se vidi kako dinar krajem godine gubi vrednost i oporavlja se tokom letnjih meseci, kao što smo navikli. Vidi se da je prošle godine bio osetno slabiji nego ranije, otprilike „za oktavu” niži, a tako će se izgleda nastaviti u 2010. godini.


 

Za jedan evro

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Srećna Nova godina! (e-čestitka)

Srećna Nova godina, Srečno Novo leto, Happy New Year, brezplačna, besplatna čestitka, free greeting card
Srećna Nova godina!
Vesel Božič in Srečno Novo leto, Merry Christmas and Happy New Year, besplatna novogodišnja čestitka, brezplačna novoletna voščilnica, free greeting card
[Srečno Novo leto!]
Srećna Nova godina, Merry Christmas and Happy New Year, besplatna novogodišnja čestitka, brezplačna novoletna voščilnica, free greeting card
[Happy New Year!]

Sretna Nova godina! • Glückliches neues Jahr! • Nuovo anno felice! • Nouvelle année heureuse! • Feliz Año Nuevo! • Gelukkig Nieuw Jaar! • Счастливое Новый Год! • Feliĉan Novan Jaron! • Честита Нова година! • Boldog Új Évet! • Среќна Нова Година! •


Srećan 8. mart! (e-čestitka)
Srećan Nova godina
Dizajn

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog