Epidemija novog gripa jenjava

objavljeno 19.02.2010

razmere epidemije novog gripa i smrtnost u Srbiji, gripometar, infographics

[EN]

Pre tri meseca sam objavio članak Razmere epidemije novog gripa u Srbiji. Pre samo tri meseca to je bila vruća tema. O novom gripu se danas skoro uopšte ne govori i piše. Velika medijska buka oko vakcine protiv novog gripa je prestala. Ministarstvu zdravlja i vodećim epidemiolozima je zamereno najpre što vakcina nema dovoljno, a zatim i što vakcina ima previše.
 
U međuvremenu je parlamentarna skupština Saveta Evrope optužila Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da je proglasila pandemiju novog gripa pod pritiskom farmaceutskih kompanija. Farmaceutske kompanije su krajem godine objavile rekordne profite i pripretile državama koje nisu preuzele naručene količine da će im se u slučaju narednih epidemija osvetiti i prednost dati državama koje su sve uredno platile.
 
Suprotstavljene poruke nadležnih institucija u Srbiji su u startu zbunile narod. Način na koji su vakcine uvezene i najavljena cena (najskuplja u okruženju) izazvale su čak i revolt. U lancu su (prema onome što se moglo pročitati u novinama) postojala dva ili tri posrednika, ali je vakcina na kraju bila besplatna za sve koji su želeli da se vakcinišu. Vakcinisano je preko 160.000 ljudi, mnogo manje nego što je predviđeno prvobitnim kriznim planom. Mislim da nadležni moraju malo da porade na tome i pitaju se kako je došlo do toga da građani od vlasti ne žele - ni lek.
 
I još nešto... tri meseca su jedna četvrtina godine i na novom dijagramu se vidi koliko života su u Srbiji odnele bolesti i stanja o kojima se ni približno toliko ne govori. Ne sumnjam da bi vlast uvezla više nego dovoljno vakcina samo kada bi postojale, ali mislim da i pre toga neko treba povremeno da izađe i objasni nam od čega i zašto bolujemo. Zbog čega se smatra da će broj obolelih od dijabetesa biti utrostručen u narednoj deceniji, deceniji evropskih integracija, izlaska iz recesije i preuzimanja liderske uloge u regionu? Čega to sve ima u hrani, vodi i našem društvu, a ne bi smelo?

Skraćeni link: http://bit.ly/douMqB
 
Srbija je danas četvrta u svetu po starosti stanovnika. Prema podacima iz 2002. godine u Srbiji je živelo oko sedam i po miliona stanovnika i retko će ko reći da nas sada ima manje nego pre desetak godina - većina će reći da Srbija danas verovatno ima osam miliona stanovnika... ali nije tako: negativan prirodni priraštaj, negativna stopa rasta stanovništva, negativan natalitet, nazovite kako želite, broj stanovnika u Srbiji opada.
 


Prethodno objavljene fotografije sa sličnom temom

Razmere epidemije novog gripa u Srbiji

Svoj komentar napisali su...

  1. 19.02.2010 | 09:33

    Dobro postavljena pitanja. Što se dijabetesa tiče, on je u vezi s porastom gojaznosti i smanjenjem fizičke aktivnosti. To je svetski trend u razvijenim zemljama, gde se jede previše i nekvalitetno.

  2. 19.02.2010 | 10:50

    Ma nije građanima Srbije bilo jasno ko im nudi tu vakcinu lekari il nadrilekari odnosno političari.Pozdrav!

  3. 29.03.2010 | 21:14

    Hvala, sanjarenja, obratićemo pažnju na unos šećera. Sugar Stacks

Dodaj komentar

Zapamti me