Milioni i milijarde dinaraBliži se kraj godine, svode se računi, dele se nagrade. Skupština Republike Srbije donela je budžet. Političari zadovoljno ocenjuju godinu iza nas, najavljuju izgradnju, subvencije, kredite, pomoć najugroženijima... Ekonomisti iznose predviđanja i procene za buduću godinu. Iznosi su milionski, neki u dinarima, drugi u evrima. Milionče tamo, milijardica ovamo.
 
Imamo li predstavu o čemu govore, kakve to veze ima sa običnim, prosečnim stanovnikom Srbije, koji sve preko pet stotina evra zamišlja i računa u evrima? Recimo, mogu da zamislim sto nečega, pa i hiljadu. Sa milionom ide teže, nepojmljivo je sve osim milion dinara - to je nešto više od deset hiljada evra! Vidite kako je lako?
 
Učimo da brojimo savijajući prstiće. Zatim upoznamo desetice, stotine i hiljade. Slede milioni, milijarde i tada možemo u političare. Ako se ogromni iznosi u dinarima (i evrima*) kojima se u Srbiji gađalo 2009. godine grafički predstave, možda će nam njihovi međusobni odnosi biti jasniji.
 
Na prvom dijagramu su predstavljeni iznosi najbliži prosečnom čoveku. Na levoj strani se nalaze godišnja plata, školarina za fakultet, „naš” Fiat, luksuzni mobilni telefon ili nesrećni paket Dinkićevih besplatnih akcija (ako vidite mali kvadrat u okviru tog polja - odlično vidite, besplatne su). Na desnoj strani, koja je radi uporednog prikaza umanjena deset puta, nalaze se luksuzni automobili, privlačne nagrade i sredstva za kozmetičke zahvate u našem društvu.
Na drugom dijagramu prikazani iznosi uglavnom izmiču prosečnom sugrađaninu, kako njegovom poimanju - tako i džepu. Bez obzira na svu lepotu i svoje sposobnosti pojedinac ovde skoro nema šta da traži.
 
Na levoj strani nalazimo polja državne pomoći, skromnih fondova, budžetskih sredstava namenjenih infrastrukturnim projektima, preuzimanja velikih privrednih sistema i... dugova. Na desnoj strani, koja je takođe umanjena deset puta, divimo se monopolističkim imperijama i makroekonomskim kategorijama kao što su budžet, devizna štednja, devizne rezerve, tržišna kapitalizacija preduzeća na domaćoj berzi i... spoljni dug.
 
Svi podaci su javno dostupni na internetu** i u tom smislu „proverljivi”. Za njihovu tačnost ionako ne odgovaraju niti nadležni organi ni oni koji su ih objavili. Nadam se da nam je sada sve jasnije. Zar nije?

_____
 
* U svim proračunima srednji kurs je 93,7 dinara za jedan evro, neka male pretpraznične oscilacije ne pokolebaju veru u stabilan dinar

Predlog budžeta za 2010. godinu
Razmere epidemije novog gripa u Srbiji
Bar kod Photobloga
Dve stotine članaka na blogu

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Predlog budžeta za 2010. godinu

Predlog budžeta za 2010. godinu

Ako niste primetili ovih dana se u Skupštini Srbije žučno raspravlja o budžetu za 2010. godinu... Budžet je kreiran na osnovu prihoda od 656 milijardi dinara (6,84 milijarde evra) i rashoda od 763 milijarde dinara (7,96 milijardi evra). Budžet za iduću godinu je planiran na osnovu procene da će rast bruto društvenog proizvoda biti 1,5 odsto, a da će inflacija sa ovogodišnjih 7,5 odsto biti smanjena na šest odsto.

Milijarda gore-dole.

Budžet jeste manji, ali je deficit od 107 milijardi dinara (1,12 milijardi evra) više od dva puta veći nego prošle godine. Deo deficita biće pokriven ruskim kreditom sa kamatom od 3,57 odsto (dodatnih 464.878.974 dinara zaduženja). Sad, razvojni ili razorni, videćemo.

Razmere epidemije novog gripa u Srbiji
Bar kod Photobloga
Dve stotine članaka na blogu

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Razmere epidemije novog gripa u Srbiji

poslednja izmena: 29.01.2010 18:00

Razmere epidemije novog gripa

[EN]

Virus A H1N1 (tzv. novi ili svinjski grip) stigao je u Srbiju i za kratko vreme odneo nekoliko života. Nekoliko pacijenata se izlečilo, dok se još nekoliko stotina obolelih uspešno bori sa novim oblikom starog dobrog gripa. Stvarna opasnost budućih nekontrolisanih razmera ili još jedna igra velikim brojevima uz smišljeno dizanje panike?

Poruke iz nadležnih državnih institucija su zbunjujuće: „bolja epidemiološka situacija”, „početak pandemijske krize”... Epidemija je proglašena, iako nisu navedene konkretne mere kojih se treba pridržavati: održavaju se koncerti, skupovi, obrazovne ustanove rade. Sklopljen je ugovor o uvozu tri miliona vakcina, iako „Srbija još nema plan vakcinacije protiv novog gripa”.
 
Mišljenje neka oblikuje svako za sebe, ali pre toga pogledajte dijagram (uslovno rečeno - gripometar) koji ilustruje trenutno stanje sa glavnim uzročnicima povećane smrtnosti u Srbiji na godišnjem nivou. Broj stanovnika sam preuzeo sa prezentacije Republičkog zavoda za statistiku, a ostale podatke našao na Internetu i priznajem da nisu proverljivi (malo šta je u Srbiji proverljivo), tek cirkulišu u medijima. Zastrašujuće je što se brojevi tokom prethodnih godina postepeno uvećali: „od raka godišnje oboli oko 30.000 ljudi, a umre blizu 18.000 ljudi”, pa zatim 19.000 i 20.000 ljudi; „od dijabetesa 400.000 obolelih”, zatim 450.000 i 500.000 obolelih”.

Srbija je treća u svetu, odmah posle Rusije i Ukrajine, po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti (infarkta, bolesti srca i krvnih sudova). Po broju abortusa Srbija je druga u Evropi. Procene o izvršenim abortusima se kreću do 300.000 godišnje, od toga 90% čine žene u braku...

Skraćeni link: http://bit.ly/47h5Be

 
 

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Bar kod Photobloga

bar kod za 500 dana photobloga

Pred vama se nalazi još jedan grafički prikaz članaka, ovog puta u obliku bar koda. Niz naizmeničnih belih linija i linija u boji ilustruje kojom dinamikom su objavljeni članci, kao i kojim kategorijama objavljene fotografije pripadaju. Pet stotina linija obeležava pet stotina dana postojanja Photobloga.
 
Sve je počelo sa retuširanim fotografijama i znakovima pored puta, danas šarenilu u tkanju doprinose nove kategorije koje su se vremenom pojavile. Gustina tkanja prikazuje povećanu učestalost novih članaka u poslednje vreme, što je u određenoj meri povećalo broj poseta. Na pojedinim nitima se lepo vidi da je u istom danu objavljeno više članaka. Hvala na poseti, komentarima, podršci, ali i kritikama.

200 članaka na Photoblogu

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Zimsko računanje vremena (2012)

Zimsko računanje vremena, poslednja nedelja u oktobru

U našoj zemlji povratak na zimsko računanje vremena počinje poslednje nedelje u oktobru (u noći između subote i nedelje) tako što se službeno vreme vrati za jedan sat.
 
U nedelju, 28. oktobra 2012. godine, satove treba u 3:00 vratiti na 2:00, jer počinje zimsko računanje vremena.
 
Šta dobijamo vraćanjem na zimsko računanje vremena? U nedelju ujutru ćemo prividno spavati jedan sat duže. Zauzvrat ćemo preko zime imati manje dnevnog svetla. Sunce će izlaziti i zalaziti sat vremena ranije. Više o tome u članku Zimsko računanje vremena.
 

 

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Dve stotine članaka na blogu

Tetris 200 članaka na photoblogu, infographics

Dobrodošli! Upravo ste otvorili 200. članak i da bi stekli predstavu koliko je to pripremio sam ovu sliku. Na njoj vidite dve stotine elemenata popularnog Tetrisa obojenih prema kategoriji kojoj pripadaju. Oblici su složeni nasumično, kao što su i ovde objavljeni i lepo se vidi kako su se vremenom pojavljivale nove kategorije. Izgled stranice prilagođen je slici.
 
U ovom trenutku iza ovih 200 članaka krije se preko 280 fotografija na ime kojih je blog tokom 15 meseci postojanja zabeležio preko 25.000 poseta i preko osam stotina komentara.

Tetris 200 članaka na photoblogu, infographics

 

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog