Koliko se evra može kupiti za hiljadu dinara?

U Srbiji će kroz nekoliko dana početi Nedelja štednje (od 31. oktobra do 8. novembra 2010. godine) kada banke građanima nude povoljnije kamatne stope na položeni novac. Za Narodnu banku Srbije ova nedelja biće nedelja dinarske štednje. Guverner Dejan Šoškić je istakao da je cilj centralne banke „dinarizacija”, odnosno afirmisanje dugoročne dinarske štednje.
 
Narodna banka Srbije je prethodnih godina radila na popularizaciji dinara i dala sve od sebe da održi relativno stabilan dinar. Posle dugog niza godina pojavila se dinarska štednja. Setimo se samo izjava prethodnog guvernera Radovana Jelašića: „...pošto je naša valuta dinar, naravno da preporučujem štednju u dinarima. Takav savet dao sam i svojoj deci” (3. oktobar 2008) i „samo da vam kažem, ja sam položio 20.000 dinara na štednju svojoj deci.” (10. oktobar 2008). Jadna deca.
 
Već nam je odavno svima jasno da naša privreda ne može podržati takav kurs dinara prema evru na čiju odbranu je samo u 2010. godini NBS potrošila preko dve milijarde evra. Prošle zime kurs dinara prema evru okrenuo sam naglavačke (ne raste evro, već dinar pada). Sada ću okrenuti kurs dinara prema evru u kurs evra prema dinaru. Dakle, prema deviznom kursu NBS 100 RSD = 93,84€.

devizni kurs 1.000 dinara prema evru

Pre tri godine smo za 1.000 dinara na deviznom tržištu mogli kupiti 12,89 evra. Danas sa istom novčanicom možemo kupiti samo 9,38 evra. Na grafiku vidimo kako se promena deviznog kursa odrazila na vrednost domaće valute - očigledno je da hiljadu dinara iz 2007. godine danas jednostavno vredi manje. U procentima, to je pad od 27,3% u odnosu na evro.
 
Bez brige, na vidiku je samo još jedan neuspešan pokušaj dinarizacije štednje u Srbiji. Samo 1,5 odsto ukupnih para koje se čuvaju u bankama je u dinarima, sve ostalo su devizni ulozi.


 

Cena benzina u Srbiji i nafte na svetskom tržištu
Kurs dinara prema evru za period 2007-2010
Milioni i milijarde dinara
Predlog budžeta za 2010. godinu

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Sa moje druge izložbe

Sinoć je u velikoj galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” u Kragujevcu otvorena prva velika godišnja izložba foto kluba „Apolo”. Brojnim posetiocima su se obratili PR foto kluba Kristina Popadić i predsednik kluba Marko Stamatović, a izložbu na temu lajf-fotografije otvorio je majstor fotografije Zoran Đorđević.
 
velika godišnja izložba foto kluba „Apolo”
 
Tokom proteklih pet meseci od osnivanja klub je organizovao osamnaest predavanja, prikazivao filmove o fotografiji i organizovao fotografske izlete do jezera na Bubnju, Smederevske Palanke, Magliča i Studenice, zatim Kalenića i Guče. U saradnji sa Udruženjem mladih MotivAkcija izdata su dva fotobiltena (prvi broj fotobiltena) u kome su se predstavili neafirmisani kragujevački fotografi.

velika godišnja izložba foto kluba „Apolo”
 
Na izložbi je sa šezdeset fotografija predstavljen rad trideset i dva autora, od kojih su pojedini priznata imena na ovom polju, dok neki do sada nisu izlagali. Izložba je otvorena do 20. oktobra.

Sa moje prve izložbe

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Čekajući Otpora 2.0

otpor, promene, 5. oktobar
 
Deset godina kasnije simbol otpora ugnjetavanju nije više od običnog znaka pored puta.

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Nagrada grada Kragujevca 2010

Nagrada grada Kragujevca, auto-moto trka, motodrom Šumadija
 
[ album uskoro na fan stranici ]

Evropsko juniorsko prvenstvo u kajaku

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Pokvarena mašta

nudizam, nudism, naked on the beach

Pozdrav iz Grčke
Tri palme

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Male zlatne patike

patike za suvo vreme Diesel Clown Fish W Rich Gold Cement

Crne ženske čizmice sa štiklom
Metalna narukvica zlatne boje
Crne duboke lakovane čizme

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


«Prethodni   1 2 3 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 54 55 56  Sledeći»