Sa moje pete kolektivne izložbe - Portret

godišnja izložba foto kluba „Apolo”, portret, Goran Kojadinović

U galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” 6. maja 2011. godine otvorena je druga godišnja izložba kragujevačkog foto-kluba „Apolo”. Izložbu je otvorio naš istaknuti mlađi fotograf Giorgio Gruizza, a publici je predstavljeno šezdeset novih fotografija kao odgovor trideset četiri autora na temu portret. Izložba će učestvovati u ovogodišnjoj Noći muzeja (14. maja) i otvorena je do 22. maja.
 
Inače, ova izložba je jedna od ukupno četiri velike izložbe otvorene u okviru prvog festivala umetničke fotografije u Srbiji „Fotorama”, koji je povodom svog prvog rođendana organizovao foto-klub „Apolo”. U periodu od 5. do 8. maja održano je osam predavanja i radionica, a u Kragujevcu su boravili naši međunarodno priznati srpski fotografi i umetnici (Peternek, Gruizza, Szabó, Babić). Na završnoj izložbi „Lepote Srbije” su u konkurenciji fotografa koji nisu iz Kragujevca pobednicima dodeljene prve nagrade, odnosno - „lansirane su prve rakete”.

Foto-reportaža -> Festival Fotorama.

Program festivala Fotorama
Sa moje druge izložbe
Za dobrotvornu izložbu
Sa moje prve izložbe

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Prvi festival umetničke fotografije u Srbiji „Fotorama” - reportaža

Foto-klub „Apolo” iz Kragujevca je ove godine svoj prvi rođendan proslavio organizovanjem prvog festivala umetničke fotografije u Srbiji - „Fotorama”. Tokom samo četiri dana od 5. do 8. maja otvorene su četiri velike izložbe, održano je nekoliko predavanja i radionica, u gradu su boravili međunarodno priznati srpski fotografi i umetnici, a dobitnicima konkursa su na kraju podeljene nagrade, odnosno - „lansirane su prve rakete”.
 
5. maj, četvrtak
 
Festival je otvoren u četvrtak predavanjem majstora fotografije Predraga Cileta Mihajlovića na temu „Istorija fotografije i njeni počeci u Srba”. U skladu sa tim ispred gradske skupštine je nešto kasnije otvorena izložba preko sto godina starih fotografija iz bogate arhive muzeja „Stara Livnica”. Kragujevčani su dobili priliku da na trideset šest fotografija velikog formata vide kako je grad nekada izgledao. Postavka će ponovo biti otvorena za posetioce manifestacije „Noć muzeja”.
 
Nakon obilaska grada u kome je započeo karijeru na sceni Knjaževsko-srpskog teatra naš najpoznatiji fotograf Tomislav Peternek održao je predavanje na temu novinske fotografije. Druženje sa njim je nastavljeno i tokom radionice „Stare tehnike fotografije” na kojoj je Marko Stamatović prikazao rad sa kamerom velikog formata koju je sam izradio i objasnio kolodijumski postupak. Prisutni su imali priliku da naprave i razviju snimke onako kako su to činili pioniri fotografije.
 
• Predavanje: Predrag Cile Mihajlović – „Istorija fotografije i počeci fotografije u Srba”
• Svečano otvaranje izložbe „Stara Livnica” (Trg slobode, plato ispred Skupštine grada u 15h)
 
Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, prvi dan, izložba Stara Livnica

• Predavanje: Tomislav Peternek – „Novinska fotografija”
 
Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, prvi dan, Tomislav Peternek

• Radionica „Stare tehnike fotografije”
 
Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, prvi dan, radionica Stare tehnike fotografije
 
6. maj, petak
 
U petak je naš istaknuti mlađi fotograf Giorgio Gruizza u galeriji Narodne biblioteke predstavio svoj način izrade posebno zanimljive vrste fotografije - akta. U improvizovanom, ali potpuno nameštenom studiju je u saradnji sa njemu do tada nepoznatim modelom omogućio zainteresovanima da naprave studijske snimke, koji veličaju lepotu ljudskog tela.

Najvažnija izložba festivala i druga godišnja izložba foto-kluba otvorena je u 19 časova u galeriji Narodne biblioteke i trajaće do 22. maja. Brojnoj publici predstavljeno je šezdeset fotografija trideset četiri autora, koji su pružili svoje viđenje teme - portret.

 
• Radionica Giorgia Gruizze „AKT”

Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, drugi dan, radionica Giorgia Gruizze, akt

• Svečano otvaranje druge godišnje izložbe foto-kluba Apolo, „Portret” (galerija Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” u 19h)

Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, drugi dan, izložba foto-kluba Apolo, portret
 
7. maj, subota
 
Trećeg dana festivala dr Zoran Milutinović predstavio je čudesni svet opisan infracrvenom svetlošću, delom svetlosnog spektra koji je nevidljiv za ljudsko oko. Lekar po zanimanju, a fotograf po opredeljenju uspeo je da na prisutne prenese deo svog dugogodišnjeg oduševljenja takvim fotografijama. Veoma zanimljivo predavanje o reportažnoj fotografiji je zatim održao proslavljeni reportažni fotograf i samostalni umetnik Imre Szabó.

„Razumeš li me?” je naziv dvanaeste samostalne izložbe presednika i osnivača foto-kluba „Apolo” Marka Stamatovića otvorene u bašti Doma omladine u prisustvu većeg broja poznatih srpskih fotografa. Izložba se odlikuje veoma neobičnom postavkom - na trouglastim žičanim totemima osvetljenim iznutra trideset jedna fotografija prikazuje razvoj ljudske komunikacije. Svako ljudsko osećanje predstavljeno je u određenom istorijskom obliku: tradicionalnim plemenskim maskama sa svih kontinenata, odgovarajućim znacima Morzeove azbuke i emotikonima sa Interneta. Druženje je nastavljeno na koncertu koji je održao mladi kragujevački sastav Rockinger.

 
• Predavanje: Zoran Milutinović – Infra red fotografija
• Predavanje: Imre Szabó – „Reportažna fotografija”

Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, treći dan, Imre Szabó, reportažna fotografija

• Svečano otvaranje samostalne izložbe Marka Stamatovića „Razumeš li me?” (bašta Doma omladine)

Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, treći dan, izložba Marka Stamatovića, Razumeš li me

• Koncert kragujevačkog benda Rockinger

Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, treći dan, koncert, Rockinger
 
8. maj, nedelja
 
Veći deo nedelje prošao je u maratonskoj kombinaciji predavanja i radionice, koju je režirao Nebojša Babić, jedan od vodećih modnih fotografa u Srbiji. Sedmočlana uvežbana ekipa je iz dva vozila iznela kompletnu studijsku opremu i tokom pet punih sati pokazala šta sve na jednom snimanju rade fotograf, asistenti, šminker, stilista i modeli. Ovoj jedinstvenoj demonstraciji prisustvovali su i članovi foto-klubova iz Kraljeva i Čačka.

Završni deo festivala počeo je u holu kragujevačke gimnazije u 19 časova dodelom nagrada pobednicima na konkursu „Lepote Srbije” u konkurenciji fotografa koji nisu iz Kragujevca, a izbor je izvršen u okviru grupe Srpski fotografi na sajtu Flickr. Žiri u sastavu m. f. Predrag Mihajlović, k. m. f. Imre Szabó i Nebojša Babić najviše je ocenio fotografiju Đorđa Petrovića iz Kraljeva. Izložbu sa trideset devet fotografija koje celovito prikazuju lepote Srbije je otvorio fotograf Igor Markov iz Novog Sada. Festival je simbolično završen neobaveznim druženjem u pivnici u kojoj je osnovan foto-klub „Apolo”.


• Predavanje: Nebojša Babić – „Modna i reklamna fotografija”


Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, četvrti dan, Nebojša Babić, Modna fotografija, predavanje

• Radionica Nebojše Babića „Modna i reklamna fotografija”

Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, četvrti dan, Nebojša Babić, Modna fotografija, radionica, Dušica

• Svečano otvaranje izložbe srpskih fotografa „Lepote Srbije” (galerija Prve kragujevačke gimnazije u 19h)

Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, četvrti dan, izložba Lepote Srbije

• Dodela prvih nagrada festivala i zatvaranje

Prvi festival umetničke fotografije, Srbija, Kragujevac, četvrti dan, dodela i prvih nagrada festivala, lansiranje prvih raketa

Ukratko, tokom četiri dana organizovano je preko 26 sati programa kroz osam predavanja i radionica, na izložbama kojima je prisustvovalo više stotina ljudi izloženo je 165 fotografija, a cenjeni gosti i posetioci izrazili su zadovoljstvo što su učestvovali u nečemu tako velikom.

Značaj festivala prepoznale su mnoge kulturne institucije u gradu, koje su nesebično ustupile svoje prostorije, budući da klub nema svoje. Zahvaljujući generalnom pokrovitelju gradu Kragujevcu i donatorima organizatori su mogli da podele skoro tri hiljade kataloga i sedamsto pedeset programa, koji su neobičnim dizajnom privlačili pažnju. Na Facebook-u je pravovremeno osnovana grupa, koja je najavila događaj i probudila interesovanje među ljubiteljima fotografije, napravljena je prezentacija na Internetu, a festival su najavili blogovi i portali sa vestima.

Namera organizatora je da festival pređe u tradicionalnu manifestaciju, koja bi sledeće godine poprimila međunarodni karakter, sa programima i međunarodnim konkursima, koji će okupiti goste iz Srbije, regiona i Evrope.
 
Goran Kojadinović

Program festivala Fotorama

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Veče borilačkih veština u Kragujevcu

Veče borilačkih veština Kragujevac hala Jezero Sportski centar Mladost, Okinawa Karatedo „Kragujevac Dojo”, Sportski klub RYUJIN

Veče borilačkih veština Kragujevac hala Jezero Sportski centar Mladost, Okinawa Karatedo „Kragujevac Dojo”, Sportski klub RYUJIN
 
U nedelju je u Kragujevcu održano šesto Veče borilačkih veština u organizaciji kluba Kraguj. Kragujevačka hala „Jezero” privukla je preko hiljadu ljubitelja rvanja, kik-boksa, karatea, realnog i tradicionalnog aikidoa i japanske umetnosti mačevanja. Najviše simpatija su svakako odneli najmlađi sportisti, a najviše divljenja demonstracije lomljenja drvenih letvi i borbe tradicionalnim samurajskim mačevima - katanama u izvođenju Okinawa Karatedo „Kragujevac Dojo” i Sportskog kluba Ryujin.
 
Izbor iz nekoliko stotina fotografija -> [ Veče borilačkih veština ]

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Poštanske usluge Pošte Srbije

pošta srbije, poštanska usluga, Man and work 2010

Krajem 2010. godine konkurisao sam za učešće na izložbi fotografija „Čovek i rad 2010” u organizaciji fotokluba iz Bora. Moj prvi konkurs te vrste. Moje fotografije su se, naravno, izgubile u konkurenciji koju je činilo nekoliko stotina fotografa iz celog sveta. Ipak, važno je učestvovati.
 
Organizatori izložbe su posebnu pažnju posvetili izradi kataloga, u kome su nagrađene fotografije verno reprodukovane na kvalitetnom papiru. Svaki učesnik kome su fotografije primljene na žiriranje na kraju dobija katalog, nevezano za to da li je nagrađen ili nije. Elektronsko izdanje kataloga možete preuzeti ovde.
 
Ja sam svoje štampano izdanje kataloga u nedelju ujutru zatekao u poštanskom sandučiću. U veoma jadnom stanju.
 
Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” je najstariji saobraćajni infrastrukturni sistem u Srbiji i nesporni lider* na tržištu prenosa pisanih i štampanih” bla, bla, bla... i ostale baljezgarije. Ništa ne menja činjenicu da je poštar buzdovan iz kragujevačke pošte na svaki način pokušavao da nabije katalog u sanduče. Ovo je dno dna.
 
Važno je da u budžetu Republike Srbije ima novca i za nekakvu Republičku agenciju za poštanske usluge, koja se široj javnosti obznanila propisivanjem poštanskih sandučića. Sve ostalo je manje bitno.
 
-----
* „U skladu sa jednim od proklamovanih dugoročnih ciljeva... JP PTT saobraćaja „Srbija” je u protekloj godini učinilo dosta u pogledu popravljanja obrazovne strukture zaposlenih, kao i dodatne napore u stručnom usavršavanju i sticanju novih znanja radnika za pružanje novih usluga korisnicima u predstojećoj liberalizaciji poštanskog tržišta.” Jedva čekam. Liberalizaciju.

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Smoke over Kragujevac

Kragujevac, Srbija / Serbia, izlazak sunca / sunrise, krovovi / roof tops, dim / smoke, grejanje / heating
 
Ostale fotografije sa mikro foto-ture na Hipodromu jednog ledenog jutra pre posla -> ovde.


 

Sneg na Hipodromu
Zima 2009.
Panorama iznad Hipodroma
Kragujevac u snegu
Pejzaž iz Šumadije

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog


Sneg na Hipodromu

na Hipodromu pod snegom, Kragujevac, Srbija

Sa mikro foto-ture na Hipodromu jednog ledenog jutra pre posla.

Zima 2009.
Panorama iznad Hipodroma
Kragujevac u snegu
Pejzaž iz Šumadije

Nova adresa: gkojadinovic.com/blog