Litar po litar

objavljeno 08.04.2011

Litar po litar, uporedne cene tečnosti, infografik

„U poređenju sa pivom, evrodizel i nije toliko skup”
 
...nedavno se u razgovoru sa kolegama postavilo pitanje koliko čega dobijamo za svoj novac, pa sam odlučio da se pozabavim tečnostima i njihovim cenama. Cene* u zagradi se odnose na jedan litar tečnosti, a gde god je to bitno navedeno je i trgovačko pakovanje (2 litra, 330 ml i slično).
 
Najjeftinija nam je (još uvek) voda. Nekada smo je pili sa česme, dana češće posežemo za flaširanom vodom. Verovatno zato što česmovača u zavisnosti od kraja u kome živite ima boju, miris i ukus. Sve ono što voda po definiciji nema. Uprkos tome, naša česmovača je pitka, uglavnom ispravna i, kako lekari kažu, nezamenjiva.
 
Mlečni proizvodi i sokovi su skuplji. Gazirani sokovi su napumpani ugljen dioksidom i u poređenju sa gustim sokovima po zapremini sigurno dobijate manje, pa tako gusti sokovi nisu mnogo skuplji (osim energetskih pića). Sa pivom već treba biti oprezan, nije loše znati da je „fancy” pivo u bočicama od 330 ml znatno skuplje od istog piva u prostim zidarskim bocama.
 
Naftni derivati plutaju negde između ulja i jeftinijeg piva. Gorivo nije skupo u poređenju sa (skoro) bilo kojim vinom, ako na trenutak zaboravimo njihovu energetsku vrednost i činjenicu da našim motorima na fosilna goriva treba mnogo više nego nama.
 
Ispod jeftinog suncokretovog ulja nalaze se hemijska sredstva i bolja alkoholna pića. Cene šampona, sapuna i sredstava za čišćenje variraju u zavisnosti od robne marke, ali se ne mogu porediti sa penama i gelovima za brijanje ili pastom za zube. Ako mislite da je maslinovo ulje preskupo, pogledajte laneno ili susamovo.
 
Za one sa najdubljim džepom u dnu grafika počinje carstvo jeftinih mirisa (uglavnom dezodoransa), skupih pića i začina. Sada mi je jasno zašto u maminoj kuhinji nikada nije bilo vorčester (Worchestershire) sosa. Ipak, većina skupih pića se može uklopiti u nešto duži grafik - dok su parfemi barem dvadesetak puta skuplji.

_____
*izvori: Mercator, Metro


Prethodno objavljene fotografije sa sličnom temom

Design

Svoj komentar napisali su...

 1. 08.04.2011 | 06:58

  Dižem čašu česmovače (nju ipak najviše volim) da nazdravim za tvoj iscrpni izveštaj!

 2. 08.04.2011 | 10:27

  Ajde ja cu da dignem casu cesmovace , posle toga , moze jedna tekila , napunim rezervar , stavim koju kap parfema i weeeeeeeeeeeeeeeeee.... au , mnogo to sve kosta ...pozzz gkojadinovic :d

 3. 08.04.2011 | 16:03

  Znači, nikako vino u kola, samo pivo:))
  Nije mi samo jasno da li pivo da sipam u rezervoar za pogonsko gorivo, ili u svoje grlo??:))

 4. 10.04.2011 | 11:55

  Ni vino niti pivo... ova laka jedinjenja su samo za naša grla :)

 5. 14.04.2011 | 14:12

  Hm,rakiju, vinjak i ostale navedene alkohole ne pijem...Sladoled me već zabrinjava.

 6. 14.11.2017 | 11:10

  now it's a lot of problem to buy beer. it seems to me that it is necessary to change the work that would get a decent income

 7. 26.11.2017 | 10:32

  The cost of the products directly depends on their composition and quality. This also includes the method that is used when they are received.

Dodaj komentar

Zapamti me